Perla
Perla del Dia – Com la llum afecta el son?

Algun cop t’has llevat uns minuts abans que sonés l’alarma i t’has meravellat del teu sentit del temps? Els humans (i la majoria de criatures) tenen un rellotge intern que emula els cicles naturals del dia i la nit. Immers en un àrea profunda dins del cervell, anomenat hipotàlem, aquest vigilant del temps regula diverses de les nostres funcions corporals, com el son, els nivells d’energia i la gana.

Els raigs del sol detectats per les cèl·lules de la retina de l’ull envien missatges al cervell que ens mantenen funcionant en un patró determinat que es repeteix més o menys cada 24 hores, causant canvis en la nostra fisiologia i comportament. Per exemple, tant aviat com la nit s’apropa i la llum del nostre entorn comença a decaure, l’hormona melatonina comença a pujar a l’organisme i a la vegada la temperatura corporal decau. Això prepara al cos per al son -ens fa estar menys alerta i més propensos a començar a notar les ganes de descansar.

Amb l’ajuda dels primers raigs de llum del dia, els nivells de melatonina decauen, la temperatura puja i altres processos químics tenen lloc, com un pic en la segregació de la hormona cortisol, que tot plegat ens ajuda a despertar, sentir-nos alerta i preparats per a començar un nou dia.

— “Natural Sleep Foundation – See, a great night sleep can depend on the visual conditions in your bedroom environment” Font original

Bonus: Tot i que la seva vinculació amb la regulació del son fa pensar directament amb el cervell, se sap que l’intestí genera 400 vegades més melatonina que la glàndula pineal al hipotàlem. Podeu veure alguna connexió entre la salut intestinal, el descans i el benestar? Si la salut de l’intestí és dolenta no només genera procés inflamatori com ja s’ha vist en algun post sinó que la secreció de melatonina i serotonina també es poden veuen alterades, lo que tot plegat pot ser un dels motius pels quals avui dia hi ha molts trastorns del són, lligats amb digestius, auto-immunes i de fatiga generalitzada. Són pistes de que molts trastorns poden tenir orígen en l’intestí (veure la connexió cervell-intestí). Per això cal cuidar-lo!

Bonus 2: Sembla que es pot regular a voluntat els ritmes circadiaris quan estan alterats (es pot mirar amb un test ASI però es nota en que et lleves fet pols pel matí i guanyes energia a mesura que passa el dia, justament quan et tocaria anar a dormir) si se segueixen una sèrie de patrons, com procurar dormir en les hores de foscor, fer els àpets més copiosos durant la primera part del dia, procurar rebre força llum durant el dia i no usar llum artificial durant les 3-4 hores prèvies a anar a dormir (ho sé, avui dia resulta casi impossible). Una mica més d’info en castellà.

 

 

Translate »