Perla
Perla del Dia – Com la restricció calòrica influencia positivament la longevitat

Al llarg dels anys, diversos estudis han trobat que restringir calories alenteix l’envelliment e incrementa la longevitat. Malgrat això, els mecanismes d’aquest efecte han estat esquis fins ara. Avui dia sabem que el βOHB (Beta Hidroxibutirat) -la major font d’energia de l’organisme durant l’exercici o el dejuni- bloqueja una classe d’enzims que d’altra manera promourien l’estrès oxidatiu, contribuint amb el seu bloqueig a protegir les cèl·lules en front l’envelliment.

L’estrès oxidatiu ocorre quan les cèl·lules usen oxigen per a produir energia, però aquesta activitat, a la vegada, també segrega altres molècules tòxiques, conegudes com radicals lliures. A mesura que les cèl·lules envelleixen, esdevenen menys efectives alhora de reciclar aquests radicals lliures -conduint al dany de les cèl·lules i patint doncs els efectes de l’envelliment-.

La restricció calòrica promou la generació de βOHB (cetones per a fer la lectura més amena), que bloqueja l’acció d’aquests enzims, anomenats histones desacetilasses (HDACs). Normalment, l’HDAC manté apagats un parell de gens, anomenats FOXO3A i MT2. Però quan els nivells de cetones incrementen, bloquegen l’acció de l’enzim, fent doncs que aquests dos gens s’activin (veure la sèrie de posts sobre epigenètica!). La seva activació engega mecanismes que ajuden a les cèl·lules a resistir aquest estrès oxidatiu.

Aquest descobriment pot ser rellevant pel que fa a un ampli rang de complicacions neurològiques com l’Alzheimer, el Parkinson, l’autisme o els danys per contusió -malalties que afecten milions de persones i per a les quals ara mateix no hi ha tractament (veure el post sobre el Dr Perlmutter!).

— “How caloric restriction influences longevity: protecting cells from damage caused by chronic disease”  Font original

Bonus: El cos no genera cetones quan hi ha abundància de glucogen a l’organisme. Aquest mecanisme protector no s’activa, doncs, al fer exercici per ‘cremar’ un excés de carbohidrats (de les festes?) ja que l’βOHB no està present. S’activen d’altres mecanismes, si de cas. Dels quals, se sospita que podrien tenir l’efecte contrari. Gerra d’aigua freda. Per això hi ha una dita, que crec que té molt més a veure amb l’estrès oxidatiu que amb el control del pes: l’exercici no pot compensar els desastres d’una mala nutrició.

Translate »