Ronda d’estudis científics – Vol.1

Fa temps que penso que de tota la recerca amb la que em vaig topant cada dia, es una pena que el 99% escapi a les ‘urpes’ del blog. Però és natural, ja que no disposo de prou temps com per compartir i comentar cadascun dels estudis científics que reviso. Dels més importants ja us en vaig portant algun, especialment entre setmana i de bon matí, en forma de notícies.

Però no tots son tant recents o mediàtics com per dedicar-lis una notícia. De fet, a la majoria només els hi acabo donant una ullada per sobre i poc més, ja que no tots són especialment rellevants. D’altres -fins i tot quan no els comprenc del tot- crec que poden ser molt rellevants pel que fa a algunes de les àrees d’interès del blog, o potser contenen alguna perleta que m’ajuda a posar una peça més al ‘puzzle’ de la longevitat, el rendiment atlètic i el benestar.

Després de meditar diverses maneres en les que podria portar més estudis al blog sense que impacti excessivament en l’esforç que hi he de dedicar, he pensat que la millor idea podria ser fer una nova categoria que serveixi com a ‘recopilació’ d’estudis que he nat revisant durant els darrers dies. Algo així com els “The Best Of” 🙂

La idea és deixar els enllaços als estudis i un comentari breu. Poc més, de manera que qui vulgui pugui estirar del fil. A mi m’anirà molt bé per crear una mena d’índex d’evidència científica sobre les diferents temàtiques del blog. És probable que ho publiqui els diumenges, ja que seria la recopilació dels estudis de la setmana. Algo rollo el suplements dels diumenges xD.

De moment avui us porto el Volumen I, amb uns pocs estudis a mode de prova 😉

Sobre el fluor i la tiroides

L’estudi demostra canvis en els nivells lliures de T3 i T4 en nens entre 8 i 15 anys i qüestiona la idoneïtat de l’ús de fluor en l’aigua pública

Estudi

A comparative study of fluoride ingestion levels, serum thyroid hormone & TSH level derangements, dental fluorosis status among school children from endemic and non-endemic fluorosis areas
Singh, Navneet, Kanika Gupta Verma, Pradhuman Verma, Gag Sidhu and Suresh Sachdeva. “A comparative study of fluoride ingestion levels, serum thyroid hormone & TSH level derangements, dental fluorosis status among school children from endemic and non-endemic fluorosis areas.” SpringerPlus 3, no. 1 (2014): 1–5.
Sobre la major ingesta de magnesi a la dieta

La suplementació amb de magnesi és associada a menor inflamació i millor descans en majors de 51 anys

Estudi

Magnesium supplementation improves indicators of low magnesium status and inflammatory stress in adults older than 51 years with poor quality sleep.
Nielsen, Forrest H, Luann K Johnson and Huawei Zeng. “Magnesium supplementation improves indicators of low magnesium status and inflammatory stress in adults older than 51 years with poor quality sleep*.” Magnesium Research 23, no. 4 (2010): 158–168.
Revisió dels factors neuroendocrins relacionats amb la Síndrome de Fatiga Crònica

Repàs al vincle entre l’eix hipotàlam-pituitaria (HPA), hipocortisolemia, el rol de la leptina, hormona del creixement, melatonina, ritmes circadiaris i d’altres factors

Estudi

The neuroendocrinology of chronic fatigue syndrome
Cleare, Anthony J. “The neuroendocrinology of chronic fatigue syndrome.” Endocrine reviews 24, no. 2 (2003): 236.
Sobre l’acció beneficiosa en el perfil de lípids del resveratrol, independentment de l’alcohol

L’estudi mostra (en animals) que els efectes protectors contra l’arteriosclerosi es donen quasi bé per igual en el vi negre tradicional com en una versió sense alcohol, la qual cosa planteja que el principal element cardioprotector podrien ser els seus polifenols i no l’alcohol.

Estudi

Dealcoholized red wine containing known amounts of resveratrol suppresses atherosclerosis in hypercholesterolemic rabbits without affecting plasma lipid levels.
Wang, Zhirong, Jiangang Zou, Kejiang Cao, Tze-Chen Hsieh, Yuanzhu Huang, Joseph M Wu and Others. “Dealcoholized red wine containing known amounts of resveratrol suppresses atherosclerosis in hypercholesterolemic rabbits without affecting plasma lipid levels.” International journal of molecular medicine 16, no. 4 (2005): 533–540.
Translate »