Com la llum afecta el nostre rendiment cognitiu

En altres entrades ja hem vist alguna cosa sobre la importància de la llum com a moduladora dels ritmes circadiaris del cos. Si no sabeu de què us estic parlant amb això dels ritmes circadiaris, podeu començar per revisar aquesta petita Perla del Dia, on s’explica una mica per sobre. En aquella ocasió, vèiem com la llum regulava els cicles de les hormones cortisol i melatonina, ambdues importants regulant l’alerta i el son, respectivament.

melanospina per als geeks Els malalts de les tecnologies podeu entendre la melanopsina com algo similar a això. El decodificador seria el cervell.

La notícia d’avui, que ens arriba de la Université de Liège a través de Science Daily (com no), ens porta més evidència de la importància de la llum (i el tipus de llum, “ojo” xD) en el cervell des del punt de vista de l’alerta i el rendiment cognitiu.

En aquest cas, la peça que ens ajuda a conformar el mega-puzzle del metabolisme humà és la melanopsina (veure més), un tipus de cèl·lula foto-sensible que vindria a ser com el “dispositiu hardware” receptor de la llum i que permet la modulació d’ambdues hormones esmentades anteriorment, entre moltes altres coses.

Sobre l’estudi

En un conjunt d’experiments on s’analitza l’activació de certes àrees del cervell amb ressonància magnètica (MRI) mentre els subjectes realitzen una sèrie d’experiments audiovisuals, El grup de recerca belga ha vist que el tipus de llum a la que hagin estat exposats prèviament els subjectes (una hora abans) té un impacte mesurable en el seu rendiment cognitiu.

En un cas, s’aplica una llum amb longitud d’ona més llarga (que es tradueix en una llum ataronjada) i en l’altre una de més curta (llum blava, la típica que emeten la majoria de dispositius electrònics). L’exposició a la llum taronja prèvia dóna resultats millors en els tests i a més causa, com comentàvem, l’activació de certes zones específiques al cervell, tal com es pot veure en les MRI, de la qual cosa els científics extreuen la conclusió de que, efectivament, aquests canvis de la freqüència d’ona de la llum regulen el funcionament cerebral.

Segons paraules textuals de la notícia:

Aquesta troballa emfatitza la importància de la llum per al rendiment cognitiu de la funció cerebral i constitueix evidència ferma sobre la importància de la melanopsina en aquest àmbit. De manera més general, els canvis continus de la llum al llarg del dia ens canvien a nosaltres també.

En última instància, aquesta troballa posa de manifest la necessitat de dissenyar i utilitzar sistemes d’il·luminació que permetin optimitzar el rendiment cognitiu.

 

Reflexions

Ja ho veieu, el ser humà sempre intentant trobar els tres peus al gat per tal de superar les limitacions del entorn que hem creat. Sigui com sigui, la notícia d’avui està bastant en línia amb les notícies que estem rebent molt recentment sobre que la llum dels dispositius electrònics per la nit altera els patrons del son, etc.

En la perla anterior hem vist des d’un punt de vista de les hormones que regula que això, efectivament, té cert sentit. Si recapitulem uns posts enrere, trobem també un vincle important amb el reciclat de la Vitamina A, el retinol, que està totalment vinculat als cicles del dia a través de diferents mecanismes (s’ha vist que afecta la regulació de la leptina, la nostra hormona mestra!) i com una deficiència és causant de multitud de problemes neurològics.

I si recapitulem més enrere encara, hem vist com l’exposició a la llum del dia és vital per a mantenir uns nivells de Vitamina D òptims, dels quals la seva deficiència la recerca ens indica clarament que està vinculada amb un munt de problemes de diferents etiologies. Recordem que és un sub-producte de la conversió del colesterol, que a la vegada és un precursor de les hormones esteroides, amb lo qual trobem en la vitamina D un ‘proxy’ interessant com a biomarcador cap als nostres nivells finals de testosterona, hormona vital que, en homes, suporta l’ànim, la joventunt, etc. De la mateixa manera també impacta en el balanç hormonal en les dones.

No sé si ho veieu però cada dia que passa sembla que potser el rol de la dieta és menys transcendental en vers al de l’estil de vida i l’entorn? Sovint es diu que l’exercici físic no pot compensar totalment l’efecte d’una mala alimentació. Ara em preguntaria: i una bona alimentació pot compensar el fet de viure en un entorn alterat?

De moment, sabem que els cicles de llum ens impacten d’una manera u altre, i aquest estudi ens aclareix algunes coses més sobre els mecanismes pels quals l’organisme utilitza els cicles de llum i de foscor per a regular els ritmes circadiaris, amb tota la resposta fisiològica que comporta.

Altres

El 2010 vaig estar a Liège amb la meva cosina en una escapada ràpida de cap de setmana Maastricht/Liège. Aquesta notícia me n’ha portat records, per això avui aprofito per compartir un àlbum de fotos del viatge. No ve molt a cuento en un blog com aquest, però bueno xD

Translate »