Perla
Perla del dia – Dia mundial del càncer de colon – Genètica vs Epigenètica

Les alteracions epigenètiques són molt més molt freqüents en el càncer colo-rectal que les alteracions genètiques (degudes a mutacions). Tal i com descriuen Vogelstein et al.,[30] un càncer de colon típic només té 1 o 2 mutacions oncogèniques i de 1 a 5 mutacions de gens supressors de tumors (ambdues designades amb el nom de “mutacions conductores”), junt amb al voltant de 60 més mutacions “passatgeres”.

En canvi, en comparació, alteracions epigenètiques en els càncers de colon són freqüents i afecten a centenars de gens. Per exemple, hi ha petits tipus d’ARN anomenats microARNs que tenen una longitud al voltant dels 22 nucleòtids.

Aquests microARNs (o miRNAs, abreviat en anglès) no codifiquen per proteïnes, però poden “apuntar” cap a altres proteïnes codificadores de gens i reduir la seva expressió. L’expressió d’aquests miARNs pot ser epigenèticament alterada.

Tal i com es resumeix als apartats Carcinogenesis i Neoplasm, per a càncers esporàdics, en general, una deficiència en la reparació de l’ADN és deguda en ocasions a la mutació dels gens que reparen l’ADN, però és, en canvi, molt més freqüent deguda a alteracions epigenètiques que redueixen o silencien l’expressió d’aquests gens reparadors.

— “Colorectal cancer, section ‘epigenetics’. (2014, March 28). In Wikipedia, The Free Encyclopedia.”  Font original

Posts recomanats:

Uhm, em sembla que el missatge d’aquesta perla no va massa en la línia de les recomanacions establertes per les companyies farmacèutiques i societats diverses, segons les notícies

  • http://www.elcorreo.com/videos/ultima-hora/sociedad/3413029637001-mundial-cancer-colon-espanoles-dejan-mensaje-apoyo-mm.html

Controvèrsia del blog augmentant ↑↑↑

Translate »