Ronda d’estudis científics – Vol.4 – Va de dietes

Quarta tongada d’estudis científics! Aquests darrers dies se m’han acumulat uns quants parlant sobre diferents tipus de dietes i m’ha semblat una bona temàtica per a aquest volum.

Els efectes d’una medieta mediterrania modificada: “cetogènica i amb fitoextractes”
Un grup de recerca italià prova durant 6 setmanes una modificació de la dieta mediterrànea però molt baixa en carbohidrats i amb fitoextractes, importants components beneficiosos dels vegetals. Troben una reducció significativa del % de greix corporal i lleugeres millores en el perfil de lípids. El que no m’acaba de fer el pes és que volen veure com de segura és una dieta d’aquest estil i en canvi usen un suplement multivitaminic en la dieta experimental?

Estudi

Effect of ketogenic mediterranean diet with phytoextracts and low carbohydrates/high-protein meals on weight, cardiovascular risk factors, body composition and diet compliance in Italian council employees
Paoli, A., Cenci, L. and Grimaldi, K. A. 2011. Effect of Ketogenic Mediterranean diet with phytoextracts and low carbohydrates/high-protein meals on weight, cardiovascular risk factors, body composition and diet compliance in Italian council employees. Nutr J, 10 p. 112.
SKMD = “Dieta mediterrania espanyola i cetogénica” (toma ya!) sembla saludable per al cor i adequada per a la pèrdua de pes
Similar a l’anterior, peix com a principal font de proteina amb verdures i amanides com a principal font de carbohidrats i oli d’oliva com a principal font de greixos i moderat consum de vi negre. Realment està molt alineat amb la línia del blog i amb la modificació de la ‘Paleo Dieta’ proposada del Dr Kruse, que ell anomena “Epi-Paleo” (perquè suposadament activa els nostres millors interruptors epigenètics)

Estudi

Spanish Ketogenic Mediterranean diet: a healthy cardiovascular diet for weight loss
Pérez-Guisado, J., Mñoz-Serrano, A. and Alonso-Moraga., 2008. Spanish Ketogenic Mediterranean Diet: a healthy cardiovascular diet for weight loss. Nutrition journal, 7 (1), p. 30.
Sobre el consum de proteina per a mantenir massa muscular en èpoques de dèficit calòric
En els cercles del fitness i el físic-culturisme s’ha sabut de sempre que quan s’està a dieta “de definició” (o sigui amb l’objectiu de perdre greix i esculpir uns abdminals de pedra) convé centrar la dieta en torn a la proteina i fer voltar els altres macronutrients per a satisfer la necessitat estimada. Aquest estudi revisa l’evidència de com afecta diferents nivells de proteina en el manteniment de la massa muscular en dèficit calòric i, en principi, sembla que pot ser bona idea incrementarla, i destaquen el rol de la leucina com a l’aminoàcid rei en aquesta tasca.

Estudi

Skeletal Muscle Responses to Negative Energy Balance: Effects of Dietary Protein
Carbone, J. W., Mcclung, J. P. and Pasiakos, S. M. 2012. Skeletal muscle responses to negative energy balance: effects of dietary protein. Advances in Nutrition: An International Review Journal, 3 (2), pp. 119–126.
La dieta mediterrania està de moda (en castellà)
Aquest article de la revista ‘Medicina General’ fa una revisió sobre la dieta mediterrania: en què consisteix, com ha variat respecte la visió clàssica en vers al que avui s’enten, etc. Em va sortir fent una cerca sobre aquest terme perquè necessitava una definició per a un exercici de la uni i m’ha semblat interessant de compartir. Tot i que crec que el de dalt és més interessant…

Estudi

La dieta mediterránea está de moda
Mª T. León Espinosa de los Monteros, Mª D. Castillo Sánchez, 2002. La dieta mediterránea está de moda. MEDICINA GENERAL, 49 pp. 902–908.
Podem dir quina és la millor dieta per a la salut?
Un estudi interessant, fa una comparativa entre diferents tipus d’esquemes nutricionals, com baix en carbohidrats, baixa en greixos, incloent vegetariana, vegana, mediterrania i fins i tot la paleolítica! També una similar al que menja tothom avui dia: “equilibrat però amb concesions” per dir-ho d’alguna manera. Resultat? Troba que no són cada dieta específicament sinó un conjunt de patrons ben identificats els que semblen correlacionar amb una millora en salut: menjars poc processats, restricció de sucres refinats, carns on el producte és la propia carn i no un preparat (productes processats) i un alt consum de verdures i, en general, sense excessos en la quantitat de menjar.

Estudi

Can We Say What Diet Is Best for Health?
Katz, D. and Meller, S. 2014. Can We Say What Diet Is Best for Health?. Annual Review of Public Health, 35 (1).
Translate »