Ronda d’estudis científics – Vol.5 – Popurrí de coses

Cinquena recopilació d’estudis científics! La que s’anuncia pel diumenge però acaba sortint el dilluns (com el jueves xD). En aquesta ocasió la temàtica és variada, una mica d’aquí i una mica d’allà. Bàsicament, perquè no m’ha donat temps a organitzar-ho millor, però també perquè he anat revisant coses de diferent naturalesa.

Sobre el cafè i com impacta en l’estrès, fam i inflamació generalitzada
En aquest estudi s’intenta verificar l’impacte del cafè (de la cafeina, més bé) en el metabolisme des del punt de vista de la sacietat, la inflamació i l’estrès (es medeixen hormones com ghrelina, NPY, cortisol, IL-6…) Els resultats: 200ml (3mg per kg de pes) després de l’esmorzar no semblen afectar la ingesta calòrica total en la part posterior del dia, ni marcadors inflamatoris, però sí que manté més alts els nivells de cortisol basal tant 180 min després de la ingesta com a l’endemà en aixecar-se. Cal recordar que alts nivells de cortisol impliquen un estat major d’alerta (d’aquí el miracle del cafè) però a la vegada més dificiltat per relaxar el sistema nerviós quan cal i conciliar el son.

Estudi

Caffeinated Coffee Does Not Acutely Affect Energy Intake, Appetite, or Inflammation but Prevents Serum Cortisol Concentrations from Falling in Healthy Men
Gavrieli, A., Yannakoulia, M., Fragopoulou, E., Margaritopoulos, D., Chamberl, Kaisari, P., Kavouras, S. A. and Mantzoros, C. S. 2011. Caffeinated coffee does not acutely affect energy intake, appetite, or inflammation but prevents serum cortisol concentrations from falling in healthy men. The Journal of nutrition, 141 (4), pp. 703–707.
Leptina, Vitamina A i Vitamina D: el vincle
Aquest estudi troba que l’acid retinoic (RA) o vitamina A d’orígen animal i la Vitamina D3 inhibeixen la segregació de la hormona leptina pel teixit adipós. Els mecanismes pels quals passa no queden clars i afirmen que cal fer més recerca. Recordem que la leptina es la hormona reguladora clau del metabolisme. Nivells més alts haurien de conferir una avantatja de cara a sacietat, regulació dels nivells de greix corporal, gast calòric, etc. Per què cito aquest estudi? Des d’un punt de vista de la nutrició evolutiva hem parlat ja alguna vegada de com la resistencia a la leptina i els circles circadiaris poden estar íntimament vinculats. Què són claus en la regulació del rellotge intern? Els cicles de les vitamines A i D!

Estudi

Retinoic acid and vitamin D3 powerfully inhibit in vitro leptin secretion by human adipose tissue
Menendez, C., Lage, M., Peino, R., Baldelli, R., Concheiro, P., Dieguez, C. and Casanueva, F. 2001. Retinoic acid and vitamin D (3) powerfully inhibit in vitro leptin secretion by human adipose tissue. Journal of endocrinology, 170 (2), pp. 425–431.
Vitamina D i Testosterona: íntimament vinculades
Aquest estudi conclou el que altres ja havien observat: alts nivells de vitamina D correlacionen positivament amb millors nivells de testosterona en homes. Ja sabeu, a prendre el sol! Vinculat amb l’estudi anterior, tot sembla tenir un sentit des d’un punt de vista evolutiu. Cicles del dia llargs implica més vitamina D, un senyal evolutiu per a acumular excés d’aliment per a l’hivern i aprofitar per a reproduir-se? A mi em quadra…

Estudi

Association between plasma 25-OH vitamin D and testosterone levels in men
Nimptsch, K., Platz, E. A., Willett, W. C. and Giovannucci, E. 2012. Association between plasma 25-OH vitamin D and testosterone levels in men. Clinical endocrinology, 77 (1), pp. 106–112.
La teràpia amb música ajuda a la gent amb problemes de son a dormir millor
Només és un abstracte, però crec que era interessant de citar. Sembla ser que la teràpia musical pot ajudar a dormir millor, la qual cosa, d’altra banda, tampoc hauria de resultar molt sorprenent, no?

Estudi

Music therapy improves sleep quality in acute and chronic sleep disorders: a meta-analysis of 10 randomized studies.
Wang, C., Sun, Y. and Zang, H. 2014. Music therapy improves sleep quality in acute and chronic sleep disorders: A meta-analysis of 10 randomized studies. International journal of nursing studies, 51 (1), pp. 51–62.
L’entrenament de força incrementa la densitat òssia en homes de mitjana edat
També és un abstracte, no sé molt sobre els mètodes, però les conclusions de l’estudi són clares i consistents amb el que ja s’ha dit altres vegades: A part de guanyar massa muscular (que sempre està bé) els subjectes de l’estudi van mostrar millores significatives en altres paràmetres que poden ajudar la salut òssia com millors nivells d’osteocalcina i de fosfatases alcalines (que en aquest context es considera positiu).

Estudi

Strength training increases regional bone mineral density and bone remodeling in middle-aged and older men
Menkes, A., Mazel, S., Redmond, R., Koffler, K., Libanati, C., Gundberg, C., Zizic, T., Hagberg, J., Pratley, R. and Hurley, B. 1993. Strength training increases regional bone mineral density and bone remodeling in middle-aged and older men. Journal of Applied Physiology, 74 (5), pp. 2478–2484.
Colesterol de la dieta proporcionat pels ous i el seu impacte en la salut cardiovascular
També és pena no disposar d’aquest estudi sencer, però grosso modo, el que ens diu al seu resum és que el consum elevat d’ous no s’ha pogut vincular fins ara amb pitjor salut arterial i que, tot i que pot incrementar el colesterol total en sang, sol ser tant del “bo” HDL com del “dolent” LDL però, fins i tot així, del LDL és en forma de partícules “flotants” que no es consideren aterogèniques (a diferencia de les petites vLDL i oxidades oxLDL). Conclouen que les directrius de limitar el consum d’ous potser no estan ben fonamentades.

Estudi

Dietary cholesterol provided by eggs and plasma lipoproteins in healthy populations
Fern and Ez, M. L. 2006. Dietary cholesterol provided by eggs and plasma lipoproteins in healthy populations. Current Opinion in Clinical Nutrition \& Metabolic Care, 9 (1), pp. 8–12.
Translate »