Anatomia i fisiologia humana – El sistema nerviós central (II)

Amb l’entrada d’avui completem els apunts de la unitat 3 d’anatomia sobre el sistema nerviós central. En l’anterior entrada varem veure l’estructura bàsica del SNC i una introducció bàsica sobre les meninges, el líquid cefaloraquidi, l’encèfal, el tronc de l’encèfal i el cerebel.

Diencephalon

Vista 3D del diencèfal, agafada de Wikimedia Commons

Avui descriurem el gruix restant del que conforma la major part del cervell: el diencèfal, la part més interior i el telencèfal, el que solem entendre per cervell.

Diencèfal

Se situa entre el tronc encefàlic i el cervell, al voltant del tercer ventricle, el qual el separa en dues regions simètriques. Consta principalment de tres zones ben definides: tàlem, hipotàlem i epitàlem.

Tàlem

És la regió més gran del diencèfal (80% del total) i està constituït per masses parelles i ovalades de substància gris, que es disposen com nuclis entre fascicles de substància blanca i estan situades a ambdós costats del tercer ventricle, formant 4 cares.

tallo_cerebralÉs l’estació de relleu de la majoria dels impuls nerviosos que arriben a les àrees sensitives primàries de l’escorça cerebral des de la medul·la i el tronc encefàlic. Tot i que les percepcions del dolor, temperatura i pressió s’originen al tàlem, la localització precisa d’aquestes sensacions depen d’impuls nerviosos que arriben al còrtex cerebral.

Les connexions que el tàlem estableixen amb el còrtex són sempre ipsilaterals, és a dir, no existeixen connexions directes amb l’escorça del costat oposat.

Tenint en compte la seva posició i les seves funcions, trobem 7 grups principals de nuclis a cada costat del tàlem:

  • Nucli anterior – Actua en les emocions, la regulació de l’estat d’alerta i la memòria
  • Nuclis medials – Participen en les emocions, l’aprenentatge, la memòria, el grau de consciència i la cognició (pensament i coneixement)
  • Nuclis del grup lateral – Actuen en l’expressió de les emocions i en la integració de la informació sensitiva
  • Nuclis del grup ventral – Contribueixen a les funcions motores (planificació del moviment), a la transmissió d’impuls de sensacions somàtiques com el tacte, la pressió, la propiorecepció la vibració, el calor, el fred i el dolor
  • Nuclis intralaminars – Participen en la percepció del dolor, la integració d’informació motora i sensitiva i en el despertar
  • Nucli de la línia mitja – Es creu que actua en la memòria i l’olfacte
  • Nucli reticular – Integra i filtra les activitats dels altres dos nuclis talàmics

Classificació de les diferents regions del tàlem. Wikimedia Commons

Segueix a la següent pàgina amb l’hipotàlem i l’epitàlem

Pàgines: 1 2 3 4
Translate »