L’exposició a la llum blava associada a un increment de la gana

Una notícia no molt recent però que vaig veure ahir enllaçada al grup de Facebook “Circadian Biohackers: Sleep, Cancer, Hormones, Eating Disorders, Longevity” i m’ha semblat interessant de compartir.

Un nou estudi (N. del T: nou llavors, l’estiu de 2013) suggereix que l’exposició a la llum blava immediatament abans i durant el sopar pot augmentar la gana i alterar el metabolisme.

Els resultats mostren que l’exposició a la llum enriquida amb una component blavosa -com la que emeten els dispositius electrònics- en comparació amb exposició a la llum tènue, es va associar amb un augment en la gana que va començar 15 minuts després de l’inici de l’exposició a la llum i que es mantenia present gairebé dues hores després del menjar. L’exposició a la llum blava també va reduir el grau de somnolència prèvia al descans nocturn i va donar lloc a mesures més altes de resistència a la insulina.

El coautor de l’estudi Ivy Cheung, un estudiant de doctorat en el programa Interdepartamental de Neurociència de la Universitat Northwestern a Chicago, Illinois, comenta:

Va ser molt interessant observar que una sola exposició de tres hores per la nit a la llum blava de forma aguda impacta la fam i el metabolisme de la glucosa. Aquests resultats són importants perquè suggereixen que la manipulació de l’exposició a la llum ambiental per als humans pot representar un nou enfocament d’influir en els patrons de consum d’aliments i en el metabolisme.

El resum de la investigació va ser publicat en un suplement en línia de la revista Sleep i va ser presentat el dimarts 3 de juny a Minneapolis, Minnesota, en SLEEP 2014, la reunió anual 28 de l’Associated Professional Sleep Societies LLC.

El grup d’estudi va incloure 10 adults sans amb horaris de son i hàbits alimentaris regulars que van rebre menjars hipocalòrics e idèntics, rics en carbohidrats. Van completar un protocol de quatre dies en condicions de llum tènue, que va implicar l’exposició a menys de 20 lux durant 16 hores desperts i menys de 3 lux durant vuit hores de son per la nit.

En el tercer dia van ser exposats a tres hores de 260 lux de llum, enriquida amb una component blava, a partir 10,5 hores després de despertar, i els efectes es van comparar amb exposició a la llum tènue en el segon dia.

Cheung ha assenyalat que es necessita més investigació per determinar els mecanismes d’acció involucrats en la relació entre l’exposició a la llum, la fam i el metabolisme.

Més evidència
En un estudi més recent i de lliure accés realitzat al mateix departament de Neurociència de la Universitat de Chicago, Reid et al. ens expliquen les seves troballes pel que fa a l’exposició a la llum i com correlaciona independentment amb el IMC.

Si esteu enganxats al Facebook i voleu estar assabentats de tot el relacionat amb la biologia circadiària, el grup ‘Circadian Biohackers‘ segurament us interessarà. Tot i que resulti una mica incoherent amb la filosofia ;)

Ulleres Uvex S0360X per a filtrar la llum blava

Per als més “biohackers”, pot ser que us interessi experimentar amb unes ulleres bloquejadores de la llum blava, com aquestes (enllaç afiliat) de les quals vaig fer una mini-review el nadal passat.

Les opinions dels usuaris a Amazon.com son força favorables, i envien a Espanya. Al Decathlon també en venen de similars, i probablement a alguns llocs més.

Referencies

Translate »