Bacteri

Comparteix!

Els eubacteris (Bacteria o Eubacteria) són un gran grup de microorganismes unicel·lulars. Solen mesurar uns quants micròmetres de llargada i presenten una gran varietat de formes, que van des d’esferes fins a barres i espirals.

El seu nom prové de l’ètim grec baktērion (“petit bastó”). Els eubacteris són omnipresents a tots els hàbitats de la Terra, on viuen al sòl, en aigües termals àcides, residus radioactius, l’aigua i les profunditats de l’escorça terrestre, a més de la matèria orgànica i els cossos vivents de plantes i animals. Generalment hi ha 40 milions de cèl·lules eubacterianes en un gram de sòl i un milió en un mil·lilitre d’aigua dolça; en total, hi ha aproximadament cinc nonilions (5×1030) d’eubacteris a la Terra, que representen gran part de la biomassa del planeta.

Els eubacteris tenen un paper vital en el reciclatge de nutrients, i molts passos importants dels seus cicles depenen d’ells, com ara la fixació del nitrogen de l’atmosfera i la putrefacció. Tanmateix, la majoria d’eubacteris no han estat descrits, i només aproximadament la meitat dels fílums d’eubacteris inclouen espècies que es poden cultivar al laboratori. L’estudi dels bacteris és conegut com a bacteriologia, i és una branca de la microbiologia.

Al cos humà hi ha aproximadament deu vegades més cèl·lules eubacterianes que humanes, amb grans quantitats d’eubacteris a la pell i el sistema digestiu. Tot i que la gran majoria d’aquests eubacteris són inofensius gràcies als efectes protectors del sistema immunitari, i alguns d’ells són beneficiosos, alguns són bacteris patògens i causen malalties infeccioses com el còlera, la sífilis, l’àntrax, la lepra i la pesta.

Les malalties bacterianes letals més comunes són les infeccions respiratòries, i la tuberculosi per si sola uns dos milions de persones cada any, principalment a l’Àfrica subsahariana. Als països desenvolupats s’utilitzen antibiòtics per tractar infeccions eubacterianes i en diversos processos agrícoles, de manera que es va estenent la resistència als antibiòtics. A la indústria, els eubacteris són importants en processos com ara el tractament d’aigües residuals i i la producció de formatge i iogurt per mitjà de la fermentació, a més de la biotecnologia i la manufactura d’antibiòtics i altres productes químics.

 

Diagrama d'una cèl·lula procariota.svg
«Diagrama d’una cèl·lula procariota». Disponible sota la llicència Public domain via Wikimedia Commons.

Referències

Sinònims:

bacterià, Eubacteri
« Torna al glossari
Translate »