Cetosi

Comparteix!

La cetosi és una situació metabòlica de l’organisme originada per un dèficit en l’aportació de carbohidrats, fet que indueix el catabolisme dels greixos per obtenir energia, generant uns compostos anomenats cossos cetònics, els quals descomponen els greixos en cadenes més curtes, generant acetona que és usada com energia pel cervell i la resta d’òrgans del cos humà.

D’aquesta manera, el cos deixa d’utilitzar com a font primària d’energia els glúcids, substituint-los per les greixos.

En estat de cetosi el cos és capaç de cremar greixos fàcilment, incloent les reserves pròpies de l’individu. És per això que hi ha moltes dietes d’aprimament que indueixen a aquest estat amb l’objectiu de reduir greix corporal.

Característiques

Durant aquest procés, com en tants altres processos metabòlics, es generen diverses toxines que són eliminades pel ronyó. La cetosi es produeix a la diabetis mellitus tipus 1 per l’absència d’insulina, que impedeix la utilització a nivell cel·lular de la glucosa circulant, així com en situacions de dejuni prolongat o després del consum de les anomenades dietes cetogèniques .

Es produeix a causa de l’acumulació excessiva de Acetil-CoA. En estat normal i amb aportació suficient de glúcids, aquests són transformats mitjançant el procés de glucòlisi a piruvat . El piruvat mitjançant descarboxilació origina oxaloacetat , necessari per a la unió amb Acetil-CoA i ingrés en la via del àcid cítric .

L’excés de Acetil-CoA es condensa formant acetoacetil-CoA. Aquest últim compost, mitjançant diferents processos d’hidroxilació i hidròlisi , dóna origen a acetoacetat, D-3 hidroxibutirat i acetona: els anomenats cossos cetònics.

El fetge no posseeix els enzims necessàries per metabolitzar aquests compostos, pel que són alliberats al torrent sanguini perquè siguin utilitzats per diferents teixits, especialment el muscular. Quan la producció de cossos cetònics sobrepassa la utilització es produeix el fenomen anomenat cetosi.

Referències

« Torna al glossari
Translate »