Anatomia i fisiologia humana – El sistema nerviós central (I)

Líquid cefaloraquidi (LCR)

El LCR és un líquid transparent e incolor que protegeix l’encèfal i la medul·la espinal contra lesions químiques i físiques, a més de transportar oxígen, glucosa i altres substàncies químiques de la sang, cap a les neurones i a la neuroglia.

És important la protecció mecànica del SNC, ja que evita que l’encèfal i la medul·la puguin colpejar-se amb les parets del crani i de la columna vertebral.

Aquest líquid circula de manera continua en l’espai subaracnoide i es troba en altres cavitats situades a l’encèfal, en quatre d’elles, anomenades ventricles. Hi ha un ventricle lateral a cada hemisferi cerebral. El tercer ventricle és una cavitat angosta en la línia mitja, superior a l’hipotàlem, situada entre les meitats dreta i esquerra del tàlem.

El cuart ventricle es localitza entre el tronc encefàlic i el cerebel. Tots ells estan comunicats entre sí, de tal forma que el LCR de cada ventricle flueix cap al tercer per dos forats (anomenats forats de Monro).

A partir del III ventricle el LCR circula cap al IV i a través del conducte de Silvio. D’aquí passa cap a l’espai subaracnoide que envolta l’encèfal i cap a la medul·la i també a l’ependemi.

El LCR es produeix en els plexos coroides, que són unes xarxes de capil·lars situades a les parets dels ventricles encefàlics, i circula de manera continua a través dels ventricles, ependemi i espai subaracnoide.

 

Segueix a la següent pàgina amb l’encèfal
Pàgines: 1 2 3 4 5
Translate »