Anatomia i fisiologia humana – El sistema nerviós central (I)

Cerebel

Està situat en la part posteroinferior de la cavitat cranial, rere el bulb i del pont i per sota dels hemisferis cerebrals, quedant separat del cervell per la cisura transversa i per la tenda del cerebel o tentori, que és una prolongació de la duramàter que proporciona suport a la part posterior del cervell.

És la segona part més gran de l’encèfal.

En les projeccions superior e inferior, el cerebel té forma de papallona, de tal manera que la part central és el vermis i les dues “ales” són els hemisferis cerebelosos, cada un dels quals consta de lòbuls que es troben separats per cissures profundes.

La capa superficial o externa de substància gris del cerebel és l’escorça cerebel·losa, la qual forma uns fins replegaments anomenats folies. També contenen nuclis de substància gris situats en la profunditat de la substància blanca, són els nuclis cerebel·losos: inferiors, mitjans i superiors.

La funció principal del cerebel és la coordinació dels moviments, encarregant-se de avaluar com s’executen els moviments que inicien les àrees motores del cervell. Si no es realitzen tals moviments de forma harmònica i suau, el cerebel ho detecta i envia impuls de retroalimentació a les àrees motores per a que corregeixin l’error i es modifiquin els moviments. A més, el cerebel és la porció principal de l’encèfal que regula la postura i l’equilibri.

Consulta a la última pàgina el diagrama de classes que relaciona els conceptes d’aquesta unitat

Pàgines: 1 2 3 4 5
Translate »