L’exposició prenatal al BPA associada amb una funció pulmonar disminuïda

L’exposició prenatal al bisfenol A (BPA, un producte químic comunament utilitzat en alguns plàstics) sembla estar associada de manera inconsistent amb una funció pulmonar disminuïda i el desenvolupament de sibilàncies (xiulet produït al passar l’aire per les vies respiratòries congestionades) persistents en els nens, escriu Adam J. Spanier, MD, Ph.D., MPH, de l’Escola de Medicina de la Universitat de Maryland, Baltimore, junt amb els seus companys de recerca.

Les taxes d’asma han augmentat en les últimes tres dècades. Els factors ambientals (com el fum del tabac i els contaminants de l’aire) s’han identificat com a factors de risc i algunes investigacions han suggerit que l’exposició a BPA pot contribuir.

Els autors van examinar si l’exposició a BPA es va associar amb la funció pulmonar mitjançant volum expiratori forçat en el primer segon de l’expiració (FEV1), amb sibilacions i amb un patró de sibilàncies en els nens durant els seus primers cinc anys. L’estudi va incloure a un grup de 398 parelles de mares i fill. Es van recollir mostres d’orina materna durant l’embaràs a les 16 i 26 setmanes així com mostres d’orina dels nens cada any per avaluar l’exposició al BPA.

Cada augment de 10 vegades la concentració mitjana de BPA urinari matern es va associar amb una disminució del 14.2 per cent en el percentatge predit del VEF1 als 4 anys d’edat, però no es va observar associació als 5 anys d’edat. Cada 10 vegades la concentració mitjana de BPA urinari matern va ser marginalment associat amb un augment d’un 54,8 per cent en les probabilitats de patir sibilàncies.

Mentre que la concentració mitjana de BPA urinària materna no es va associar amb el tipus de sibilàncies (fenotip), un augment de 10 vegades en la concentració urinària materna BPA a les 16 setmanes es va associar amb un augment de 4,27 vegades en les probabilitats de patir sibilàncies persistents. Les concentracions de BPA en orina del nen no es van associar amb FEV1 o sibilàncies.

Els investigadors assenyalen:

Trobem que l’exposició al BPA prenatal que es va produir durant l’embaràs primerenc està associat de manera inconsistent amb una funció pulmonar disminuïda, un augment de la probabilitat de patir sibilàncies i de mostrar un fenotip de sibilàncies persistents en els nens petits. … Si estudis futurs confirmen que l’exposició al BPA prenatal pot ser un factor de risc per salut respiratòria deteriorada, pot constituir una altra via per prevenir el desenvolupament de l’asma.

Article original a ScienceDaily, publicació original:

  • Adam J. Spanier, Robert S. Kahn, Allen R. Kunselman, Eric W. Schaefer, Richard Hornung, Yingying Xu, Antonia M. Calafat, Bruce P. Lanphear. Bisphenol A Exposure and the Development of Wheeze and Lung Function in Children Through Age 5 Years. JAMA Pediatrics, 2014; DOI: 10.1001/jamapediatrics.2014.1397

Com ens afecta això a nosaltres?
A l’indústria alimentària podem trobar el BPA en alguns plàstics dels envasos i a les llaunes de menjars en conserva. És un dels molts motius pels quals els proponents de la nutrició evolutiva fan èmfasi en el consum de productes naturals sempre que sigui possible.

Aprèn més sobre el BPA i com pot afectar l’expressió dels gens:

Translate »