Bisfenol A [BPA]

Comparteix!

El bisfenol A, usualment abreujat com BPA, és un compost orgànic amb dos grups funcionals fenol, usat principalment per fer plàstics. És un monòmer clau en la producció de resina epoxi i en la forma més comuna de policarbonat de plàstic.

El policarbonat de plàstic, que és transparent i gairebé irrompible, s’usa per fabricar una gran varietat de productes comuns, incloent biberons i ampolles d’aigua, equipament esportiu, dispositius mèdics i dentals, composites dentals i segellants, ulleres orgànics, CD i DVD, i electrodomèstics diversos. També s’usa en la síntesi de polisulfones, cetones de polièter, com antioxidant en alguns plastificants i com un inhibidor de polimerització al PVC. Des de fa més de cinquanta anys hi ha al mercat productes que contenen bisfenol-A.

Toxicitat

Sospitós de ser nociu per als humans des de la dècada del 30, molts mitjans de comunicació van ressaltar sovint els riscos de l’ús de bisfenol-A en productes de consum després que diversos governs emetessin informes qüestionant la seva seguretat, la qual cosa va tenir com a conseqüència que algunes cadenes de venda retiressin els productes que continguessin aquest compost. Un informe el 2010 de l’ FDA (Administració d’Aliments i Fàrmacs) dels Estats Units va generar més consciència pel que fa a l’exposició de fetus, infants i nens petits.

El bisfenol A és un disruptor endocrí. És capaç de causar desequilibris en el sistema hormonal a concentracions molt baixes amb possibles repercussions sobre la salut. Els seus efectes tòxics es deuen al consum d’aliments que han estat contaminats per contacte amb materials que contenen aquesta substància, com ara envasos, llaunes o recipients de molt diversa classe.

L’àmplia distribució de productes amb bisfenol A, especialment en els països desenvolupats, provoca una exposició continuada de la població, afectant totes les edats (des fetus a gent gran). La presència contínua d’aquest disruptor en l’organisme s’ha relacionat amb un major risc de patir diversos trastorns orgànics.

Resposta governamental i industrial

Des del Govern tant espanyol com el japonès i altres organismes regulats internacionalment, així com empreses dedicades al sector del plàstic com PlasticsEurope, opinen que les quantitats de Bisfenol A que es troben en els plàstics és tan mínima que amb prou feines pot considerar.

No obstant això, els estudis realitzats per diferents grups d’investigació conclouen que l’important no és la quantitat de Bisfenol A sinó el termini d’acció d’aquest component en el nostre a dia a dia; encara que els nivells siguin mínims, el Bisfenol A arriba a interferir en les funcions endocrines. (Francisco Cimadevila, sobre els efectes del Bisfenol A, El Mundo, 24/09/2009, secció: cartes al director.)

Referències

« Torna al glossari
Translate »