Perla
Perla del Dia – Intolerància al gluten i la tiroides

Una perla extreta del llibre que m’estic llegit actualment. Al final tot porta de cap a la salut de l’intestí i a les reacciones auto-immunes. Creant connexions…

Nota: Com a curiositat, la aplicació en la que treballo com a Enginyer de Sistemes, foodLinker, és un projecte que permetrà a les persones saber fàcilment si poden o no consumir determinats aliments a l’hora de realitzar la compra. Curiosament, avui no m’he topat amb aquesta informació per motius de feina, sinó fent recerca sobre els problemes de la tiroides, molt diversos ells i realment difícils de diagnosticar en certs casos.

… Nombrosos estudis de diversos països mostren una forta correlació entre la intolerància al gluten i la malaltia de Hashimoto. Degut a que la estructura molecular del gluten s’assembla tant a la de la glàndula tiroide, el problema podria ser un d’identitat equivocada.

Cada vegada que partícules del gluten mal digerides es colen a la sang, el sistema immune respon destruint-lo per tal de desfer-se’n. Això és degut a que el gluten no pertany a la sang però acaba apareixent allà per culpa de la permeabilitat de les parets de l’intestí -a mesura que l’intestí esdevé més permeable-, d’això se’n diu “l’intestí permeable” (leaky gut). (Veure capítols 3 i 6 per a saber més sobre aquest tòpic).

En gent amb una predisposició genètica cap a la intolerància al gluten -estimada per Kenneth Fine, MD, un investigador del gluten, en el voltant del 81% dels Americans – tan sols el gluten per sí mateix afebleix el tracte intestinal, incrementant-ne la permeabilitat. Aquests individus tenen risc de desenvolupar intolerància al gluten o malaltia celíaca, una forma d’intolerància al gluten que comporta una resposta auto-immune en l’intestí prim…

… La majoria de gent pensa que que la intolerància al gluten és un problema de l’intestí només, però en molts casos pot causar altres problemes com inflamació a les articulacions, la pell, el tracte respiratori, o el cervell.

— “Why Do I Still Have Thyroid Symptoms? When My Lab Tests Are Normal” – Datis Kharrazian, DHSc, DC, MS. Font original

 

 

 

Translate »