Taula de vitamines

M’ha arribat aquesta imatge/taula resum sobre les vitamines, el seu rol al cos i els aliments que les contenen. Ja que fa dies que no actualitzo el bloc, m’ha semblat interessant ni que sigui fer una compartició ràpida. Totes són vitals, procureu-vos una dieta rica en totes elles!

taulaVitamines

Tips:

  • Tot i que la Vitamina D3 (colecalciferol tal com diu la imatge) es pot obtenir de carns i fruits secs, el millor precursor del calcitriol (hormona finalment activa) és la que obtenim de l’exposició del sol i la generació del cos al fetge a partir de la llum i el colesterol. La versió final activa (també 25(OH)D3) és una hormona en tota regla i té un rol vital en moltes funcions del cos, no només les que comenta la taula. Molt important doncs la exposició a la llum solar, especialment durant les primeres hores del dia.
  • La Vitamina A es troba en la forma de carotens a les fruites i de Retinol als productes animals. El retinol és la autèntica forma activa, la versió beta-caroté és un precursor i se sap que és difícil de convertir-lo a retinol, per això la vitamina A dels ous i del fetge és molt superior a la dels vegetals.
  • Sobre la Vitamina K, la versió més preciada és la K2 (menaquiona) i és difícil d’obtenir avui dia. Les fonts principals són els productes fermentats, especialment els de la soja (el natto és l’aliment més ric probablement en K2)… però com ja sabeu, la soja probablement aporta més antinutrients que nutrients… Els formatges curats i la mantega de pastura també són molt rics en K2, i probablement les millors eleccions. En principi és una vitamina que es pot sintetitzar a nivell de l’intestí, però donat els problemes que causa la dieta actual a nivell d’intestí, hi ha recerca que apunta a que probablement avui dia en tenim dèficit. Avui dia se sap que la vitamina K2 juga un rol brutal en l’absorció del calci als ossos junt amb la Vitamina D3.
  • Les Vitamines de la familia B són totes molt importants, i tot i que és fàcil obtenir la majoria a través d’una dieta equilibrada, molta gent no és conscient que és fàcil tenir dèficit d’absorció si la salut de l’intestí no és òptima i es té problemes de poca acidesa a l’estomac. Això podria causar símptomes similars als de l’anèmia per tant si un es troba fluix és interessant sospitar per aquí!
  • Sobre la Vitamina C, la taula ja ho diu, és un antioxidant, però realment un antioxidant molt potent!
  • La Vitamina E igual que la C, és altament antioxidant i té un rol molt important protegint els àcids grassos essencials dels aliments. Els àcids grassos omega-3 i omega-6 són molt fàcilment oxidables, sobretot a través de l’escalfament i el contacte amb l’aire (amb el perill que comporta per a la salut arterial) i és precisament per aquest motiu que els fruits secs, fonts originals dels olis vegetals, etc. són tant elevats en Vitamina E, perquè ajuda a impedir que aquests àcids grassos s’oxidin. Quan processem molt els aliments i escalfem els o3-6 a altes temperatures, aquest efecte es perd, els olis s’oxiden a una velocitat brutal i això, avui dia, se sospita que és la autèntica causa de la formació de placa arterial. Per això, irònicament, sembla ser que potser sigui més segur cuinar amb greixos animals que vegetals.
Translate »