Novetats del blog 2014 – Nou disseny i servidor

Feia molts dies ja que no actualitzava el blog, però no pas per mandra… sino per prioritats però també perquè l’he regirat de dalt a baix, com haureu acabat d’observat si éreu “habituals” 🙂

Motius del canvi

Només iniciar el blog cap allà finals de 2012 ja vaig veure que WordPress.com tenia certes limitacions. Tot i així, com a primer pas està molt bé ja que et permet tenir un blog força potent de manera fàcil (i gratuita!) en poc temps. Però es clar, si tens una mica de traça en desenvolupament web i vols expandir el blog amb certes característiques personalitzades, és quan comencen a sorgir els problemes, ja que la plataforma està tancada a fer modificacions de codi, tot i que permet la creació d’afegits, però de caire general.

Fins ara he pogut conviure amb aquestes limitacions degut a que tampoc tinc temps per a ‘friquejar’ massa, però el cert és que tinc algunes idees al cap on m’aniria molt bé tenir una mica més de llibertat. El fet és que l’altre dia, meditant sobre algunes necessitats de hosting que no tenen a veure amb el projecte NutricioBlog en si mateix, em vaig adonar que no podia ser que tot un Enginyer en Informàtica i desenvolupador web no disposés d’un Hosting de qualitat per a fer els ‘seus pinitos’.

Donat que sabia que es podia migrar fàcilment el WordPress.com a un servidor privat, i que era conscient de les millores que m’aportaria, sumat a aquestes petites necessitats extra, dit i fet, em vaig disposar a contractar un hospedatge web amb BlueHost, després de mirar pro’s i contra’s dels actuals proveïdors.

El problema principal que he tingut és que, un cop disposat de l’espai i migrat el blog (cosa relativament senzilla) l’aparença del tema ‘Splendio’ que feia servir al hosting anterior no acabava d’anar del tot bé amb el paquet auto-instalable de WordPress.org, alguns components no es veien del tot correctament i la barra d’entrades destacades no funcionava.

Després d’investigar una estona i no treure’n aigua clara, finalment vaig decidir renovar l’aparença. I una cosa porta a l’altre… de manera que, al final, he fet tot un seguit de millores que crec li donen un punt superior de qualitat a la nova ‘versió 2.0’ del blog. Val a dir que abandono l’anterior aparença amb una mica d’enyorança (sóc un home de costums i ja li havia agafat estima al estil anterior) però penso que les millores s’ho valen, segur que de ben aviat m’hi acostumo (i espero que vosaltres també!).

Resum de millores

Sense més preàmbul, el llistat de canvis principals:

  • Nou domini 
    www.nutricioblog.com
  • Migrat a nou servidor
    BlueHost per poder instal·lar WordPress.org sense limitacions
  • Nou disseny web
    inspirat en el tema Hueman
  • Revisió dels continguts
    i re-generació d’imatges dels posts per a que s’adapti millor al nou estil
  • Nova organització
    en categories i menús
  • Creació de pàgina d’admiradors a Facebook
    vinculada al blog

Al primer post del blog explicava que em feia il·lusió iniciar aquest camí, però que realment no sabia massa bé en què consistiria ni quin enfocament donaria exactament al blog. Després d’un any, la idea ha madurat bastant i he vist que hi ha certs temes recurrents així com certes necessitats pel que fa a la seva estructuració.

Per exemple, sovint tinc dubtes sobre si publicar algunes coses ja que, per exemple, podrien ser notícies interessants pel que fa a un suplement (rendiment) però que no crec que siguin ideals des d’un punt de vista de salut, o de compromís. Al contrari, de vegades veig que alguns temes com les dietes baixes en carbohidrats poden tenir un impacte decissiu en salut i longevitat, però penso que potser podrien tenir un impacte en forma de rendiment atlètic.

És per això que he decidit dividir el blog en tres tipus d’objectius, que podreu trobar al menú principal ‘Que cerques?

  • Rendiment i forma física
    Aquí hi cauran els continguts més ‘agressius’, per als malalts de la marquitis o que vulguin assolir fites com una recomposició corporal total, potenciar el guany de múscul i la pèrdua de greix, etc. sense tenir massa en compte altres implicacions.
  • Salut, benestar i longetivitat
    L’objectiu aquí és frenar l’estrès oxidatiu, revertir el metabolisme cap a un estat òptim, desfer-se de malalties degeneratives, auto-inmunes, millorar la capacitat cognitiva i, en general, desgranar totes les estratègies que puguin portar a assolir aquest objectiu.
  • Compromís i productivitat
    De vegades podem caure en la ortorèxia, però independentment de fins a quin punt això representa un problema, no tothom pot o vol estar pendent d’adoptar alguns dels canvis que optimitzen les dues línies d’objectius anteriors. Algunes d’elles ni tan sols estan científicament provades. No obstant, sempre hi ha petites coses que podem fer per a millorar la nostra qualitat de vida. En aquesta categoria hi posaré aquelles coses que crec que està bé tenir en compte i són fàcils d’adoptar per tal d’assolir un cert compromís, de manera que la cura de la nutrició, l’exercici i la salut no esdevinguin un pes tant gran que afecti la nostra felicitat i productivitat.

A banda d’això, he posat seccions que separen una mica la tipologia dels continguts des d’un punt de vista de la seva ‘veracitat’:

  • Debat i Reflexions
    L’objectiu és aïllar una mica aquells temes que són subjecte de debat avui dia, com per exemple si les dietes proteiques realment eleven la probabilitat de patir càncer, o el debat sobre què és més adient per a controlar el pes, si dietes baixes en greixos o bé baixes en carbohidrats, importen o no les calories? es poden curar certes malalties només amb un canvi de nutrició i estil de vida saludables? etc.
  • Notícies i Estudis científics
    Amb les notícies i els estudis vull generar un llistat de continguts de novetats i de recerca que suportin (o desmenteixin) algunes de les idees del blog, crec que és necessari, tot i que no sóc orientat a pensar que la idees exposades hagin d’estar 100% recolzades per estudis, si que penso que és desitjable en tota web de divulgació, i aporta valor al blog.
  • Apunts
    Ja que al Doble Grau Universitari en NHID i CAFD estic veient les bases sobre tot això, i ja que de tant en tant en faig resums escrits per a estudiar, penso que pot ser bon contingut ‘acadèmic’ pel blog. Tot està tret de llibres de referència en la matèria.
  • Perla del Dia
    Cada dia trobo continguts interessants que posen una petita peça del puzle de la optimització. La Perla del Dia és una manera ràpida de compartir alguns paràgrafs, normalment curts i reveladors, i que no tenen perquè estar recolzats ni tan sols contrastats per un llibre o estudi. Estan pensants per a ajudar-me a treure temes i a qui li interessi, estirar del fil i veure què hi ha de cert.
  • Sabies que
    En contraposició a l’anterior, en ocasions trobo curiositats que resulten interessants i que a més son fets contrastats. Donat que algunes entrades del blog, com les dels estudis científics, els apunts i les Perles poden resultar una mica críptics, la missió dels ‘Sabies que‘ és fer petites imatges que ens informin de manera fàcil i gràfica sobre els diferents tòpics del blog.
  • Jo Quantificat
    Pel fet de ser el ‘Diari de l’Albert’, és normal que de tant en tant hi hagi entrades de caire personal pel que fa a experiments de prova i error que estic fent en matèria de nutrició, exercici, etc. Normalment no pretenc que siguin 100% acurades ni consistents amb la literatura científica, sinó més bé experiments per a guanyar intuïció sobre un tòpic o, simplement, perquè crec que la meva experiència pot ser d’interès a algú. És el concepte N=1.

Més enllà de la perspectiva que adoptem en vers aquests temes i el seu tarannà pel que fa a al rigor dels continguts, mica en mica es van conformant línies de continguts relacionats que es podrien considerar transversals. Algunes d’elles són, fins ara:

  • Vitamines i Minerals
    Malgrat que és una informació altament disponible al web i a la literatura al respecte, és un tòpic que a la gent interessa bastant. Hi ha prou entrades al blog com per a reunir-les en una categoria on tractem quines vitamines tenen cada aliment, quines poden ser les seves deficiències, quin és el millor moment per a prendre-les, com interaccionen entre elles, etc.
  • Ritmes circadiaris
    Un tòpic molt explorat avui dia és el de com ens afecta l’estil de vida respecte la nostra cronobiologia. Horaris de treball i descans alterats, exposició a la llum artificial durant la nit, poques hores de descans, nivells d’estrès elevat constantment… tots són factors que tenen un impacte en nosaltres i aquesta secció reuneix les entrades publicades al respecte.
  • Obesitat i metabolisme
    L’obesitat està considerada una epidèmia de la societat moderna actual que impacta negativament en la majoria d’aspectes de la nostra salut i dona lloc a nombroses malalties degeneratives com per exemple la cardiovascular. En aquesta secció es reuneix tot el relacionat amb el control del pes i el funcionament del metabolisme, amb un punt de vista que gravita al voltant de la inflamació crònica i la sensibilitat a la leptina.
  • Auto-immunitat i l’intestí permeable
    Avui dia sabem sense cap tipus de dubte que l’eix neuro-endocrí que formen l’intestí i el cervell en conjunt amb el nostre microbioma determinen la nostra salut a nivells que van des del sistema immunitari i els dolors crònics fins a com ens afecta al caràcter i la capacitat cognitiva. Aquí tot el relacionat amb aquests temes.
  • Genètica i epigenètica
    La genòmica i els grans avenços en medicina i tecnologia ens estan portant a intentar determinar aquells factors que ens fan propensos a patir certes condicions i a trobar-ne cures genètiques. No obstant, l’epigenètica ens mostra que el nostre destí no ve solament determinat per la nostra empremta genètica sinó per com les nostres decisions d’estil de vida afecten l’expressió dels gens. Una dualitat que es tracta aquí.

Bé, la resta de novetats us deixo que les esbrineu per vosaltres mateixos. Val a dir que no és un procés acabat, de fet crec que en breu aniran sorgint més canvis, però el gruix dels canvis és aquest

Per avui us he de deixar. Després de passar 3 dies sencers empatollat amb tot aquest fregat, ja és hora que reprengui les meves ‘obligacions’ principals. Espero que gaudiu del nou blog! I si voleu, podeu seguir-lo a la nova pàgina de Facebook i al meu compte del Twitter 😉

Translate »