Anatomia i fisiologia humana – El sistema nerviós central (II)

Hipotàlem

Està situat sota del tàlem i format per 12 nuclis organitzats en 4 regions i amb diferents funcions. L’hipotàlem controla moltes de les activitats corporals i és un dels principals reguladors del la homeostàsi.

Al meu parer és de les àrees del cervell més importants pel que fa al vincle que hi ha entre els apunts d’anatomia i lesdiferents temàtiques del blog, ja que com veurem a continuació, està altament implicat amb elles.

Les seves funcions principals són:

L’hipotàlem controla e integra les activitats del SNA, que a la seva vegada regula la contracció del múscul llis, el cardíac, així com les secrecions de diferents glàndules. A més, elabora diverses hormones i té dos tipus importants de connexió amb l’hipòfisi.

HipotalamoHipofisisEn primer lloc, regula la secreció de les hormones de la hipòfisi anterior a través de les hormones reguladores del hipotàlem que arriben per via de la sang.

A més, els axons dels nuclis supraòptic i paraventricular de l’hipotàlem arriben fins al lòbul posterior de la hipòfisi transportant hormones sintetitzades als seus cossos cel·lulars: la oxitocina i la hormona antidiurètica.

Veurem això amb més detall en una altra entrega ja que és important des del punt de vista de la nutrició.

Juntament amb el sistema límbic, l’hipotàlem regula comportaments relacionats amb la ira, l’agressivitat, el dolor, el paler i l’excitació sexual.

Íntimament lligat amb el que hem vist fins ara al blog (i vinculat amb la leptina i els seus receptors), sabem que controla les sensacions de fam i sacietat i el centre de la set, el qual augmenta la pressió osmòtica en l’espai extra cel·lular que estimula certes cèl·lules de l’hipotàlem, fent que es produeixi la sensació de set.

També davant dels canvis de temperatura, estimula mecanismes que afavoreixen la pèrdua o retenció del calor a través d’estímuls que viatgen a través del SNA.

Finalment, regula els patrons del son i el vigili, que presenten un ritme circadiari, això és, que es repeteix constantment, aproximadament cada 24 hores de durada.

Ja hem vist quelcom d’això en algunes de les entrades anteriors!

Epitàlem

L’epitàlem és una estructura superior i posterior al tàlem que comprèn la glàndula pineal o epífisi i els nuclis habenulars.

La glàndula pineal és una glàndula endocrina ja que segrega la hormona melatonina. La melatonina està involucrada en una gran varietat de processos cel·lulars, neuroendocrins i neurofisiològics.

Una de les seves característiques més importants és la varietat en la seva biosíntesi durant el cicle de 24 hores, ja que respon de manera molt precisa als canvis d’il·luminació ambiental, a través de la informació de la llum disponible captada per la retina i transmesa a través del nucli supraquiasmàtic. La seva secreció és, doncs, molt més elevada en la foscor i està íntimament relacionada amb la capacitat per a conciliar el son.

Pel que fa als nuclis habenulars, tot el que diu la unitat és que estan relacionats amb el sistema límbic i amb les respostes emocionals en vers els olors.

Continua a la següent pàgina amb el telencèfal o cervell

Pàgines: 1 2 3 4
Translate »