The Perfect Health Diet – Prefaci

Fa poc que m’he acabat de llegir el llibre d’en Jack Kruse, sobre el qual faig una petita explicació en un post anterior, i ja he començat amb el segon llibre que vaig encarregar a l’Amazon junt amb aquest. Es titula ‘The Perfect Health Diet‘ i està escrit i editat pel matrimoni de Doctors Paul i Sou-Chong Jaminet.

En Paul ve del món de l’astrofísica -tot i que més recentment s’ha passat a la emprenedoria i la  economia- i la seva dona, la Sou-Chong, és una biòloga molecular especialitzada en recerca sobre el càncer. Hi ha un paral·lelisme amb el cas d’en Kruse i és que la parella de metges també va acabar interessant-se per la nutrició a arrel de les seves experiències personals. Havien detectat un declivi important en la seva salut i van decidir utilitzar la seva capacitat en recerca per a intentar posar solució als seus problemes ja que semblava que la medicina tradicional no els podia ajudar.

El resultat és aquest llibre, junt amb la seva web particular -igual que en el cas d’en Kruse- on expliquen en què consisteixen les claus cap a una dieta perfecta i que porti cap a una salut òptima. La idea és força similar: tots dos es basen en la Paleo Dieta com a punt de partida, tot i que aquí cadascú divergeix una mica en quins són els aliments òptims i per què.

Els Jaminet aposten per una dieta moderada en el que ells consideren els “carbohidrats segurs” (de “safe starches” en anglès) que serien l’arròs blanc i alguns tubèrculs seleccionats. Ells consideren aquests aliments una base de l’alimentació per a evitar alguns dels problemes que han sorgit entre moltes de les persones que han agafat una postura més basada en molt baixos carbohidrats, com la que suporta en Kruse. Altres opinen que aquests problemes en realitat tenen una causa més profunda i que la dieta baixa en carbohidrats en seria el “detonant” però no una justificació per a mantenir-los simplement com a “solució ràpida”. Aquí sorgeix altre cop el dilema de com de necessaris són els carbohidrats a la vida; els Jaminet tenen clar que convé no abusar-ne però també és necessari incloure sense temor els que consideren saludables.

He traduït part del prefaci del llibre per a poder-lo compartir aquí. En el cas del llibre d’en Kruse, el cirurgià es pren molt de temps en explicar com funciona el seu sistema i llavors, finalment, dóna unes pautes nutricionals (al seu blog va ser una mica al revés doncs comença amb les recomanacions generals i mica en mica aprofundeix infinitament en el per què, tot i que desgraciadament crec que pocs el podem comprendre). En el cas del PHD, m’ha sorprès que ja en el prefaci deixen molt clar les famílies d’aliments que caldria prendre o no, i les respectives quantitats. Per això he considerat que seria interessant publicar-ho aquí, ja que supliria un contingut que potser per ara no tocaré aviat des de la perspectiva d’en Kruse, ja que encara queda bastant per explicar del seu llibre abans d’arribar-hi.

Val a dir que el PHD gaudeix de molt bones crítiques arreu i sembla que ha donat molt bons resultats a la gent pel que he pogut veure, el consens general és que és una obra molt valuosa, a diferència de la d’en Kruse, que sembla que per les seves idees més radicals s’ha guanyat un bon grapat de detractors que qüestionen bastant la seva figura i mètodes (tot i que per ara tampoc he vist que gaires d’ells puguin refutar les seves idees).

Jo ben just acabo de començar amb el PHD, així que aviat espero actualitzar el bloc amb alguna notícia explicant què m’està semblant. En qualsevol cas, fa temps que conec la pàgina web dels Drs Jaminet i he anat llegint alguns dels articles que hi van publicant i, per tant,em puc fer una bona idea del que podré trobar al llibre . Per això considero que puc publicar aquest prefaci ja que crec que, com a mínim, son bones directrius com a punt de partida.

– A partir d’ara tot són paraules dels Jaminet –

Prefaci

Som dos científics que menjàvem malament i ignoràvem el gradual declivi de la nostra salut. Per a quan teníem quaranta anys, havíem desenvolupat preocupants problemes de salut:

Els doctors eren de poca ajuda. Res del que vàrem provar funcionava; la cirurgia va fer empitjorar mes a laa Sou-Chong. Els professionals de la medicina no podien ni tan sols donar una raó sobre per què estàvem patint aquests problemes. I tot i així, cada any estàvem una mica pitjor que l’any anterior.

Llavors, el 2005, vàrem provar herbes medicinals xineses: branquetes, escorça, llavors i fulles preparades a casa a mode de te. Semblaven funcionar, però ambdós vàrem desenvolupar reaccions al·lèrgiques a la medicina i vàrem haver de parar.

Això va sembrar una idea: si les medicines no havien sorgit efecte però un te fet a base de plantes sí havia pogut, potser el camí que calia seguir estava en el que estàvem menjant- en les nostres dietes.

En Paul estava, per a aquelles dates, desenvolupant una nova aproximació a la economia, una teoria sobre les relacions i les xarxes socials (veure relationshipeconomics.com). A través de l’economista Craig Newmark, en Paul va aprendre sobre la versió baixa en carbohidrats de la Paleo Dieta de l’economista Art de Vany.

La idea Paleo és que hem evolucionat durant 2.6 milions d’anys menjant animals a través de la caça i plantes recol·lectades a través de la cerca i que aquests encara segueixen sent els nostres aliments més saludables. Hi ha evidència que ho suporta: els robusts i saludables esquelets Paleolítics han sigut substituïts per esquelets menys saludables amb propensió a càries després de la invenció de la agricultura, i alguns moderns caçadors-recol·lectors romanen completament lliures encara de malalties cardiovasculars –per exemple, els illencs de Kitava en la seva dieta de coco, batata, taro i peix. Ens vam convèncer de donar una oportunitat a la Paleo Dieta.

En Paul es va aprimar i va guanyar en força. Les al·lèrgies de la Sou-Chong i els problemes digestius varen desaparèixer. Clarament hi havia quelcom en aquesta dieta.

Però alguns nous problemes varen aparèixer. En Paul va desenvolupar una infecció fúngica sistèmica, durant els següent any els seus problemes cognitius i la neuropatia van empitjorar, i després d’un any sota una dieta molt baixa en carbohidrats, va desenvolupar escorbut, el qual li va causar una forta pèrdua de pes fins a quedar-se en tal sols en 65 quilograms.

L’escorbut va ser una crida d’atenció: si estàvem mal nodrits en un nutrient en particular, probablement també ho estàvem en d’altres. Com a científics, era natural per a nosaltres mirar en la literatura científica en busca de respostes, afinant mica en mica la nostra dieta per tal d’aportar les quantitats òptimes de cada nutrient. Això ens va ocupar els següents cinc anys.

El 2009, en Paul va poder lligar els seus problemes neurològics a una infecció bacteriana crònica; i a base d’antibiòtics se’n va poder desfer. La nostra salut seguia millorant; ens vam començar a sentir com si haguéssim tornat als vint anys de nou.

La ‘Perfect Health Diet’ neix.

Cinc anys de dura recerca ens han portat finalment a una dieta saludable. Estavem convençuts que el nostre treball podria ajudar a d’altres i ens vam sentir obligats a compartir el que havíem après. Així que el juny de 2010 varem començar un bloc i a publicitar un llibre auto-publicat per nosaltres explicant les nostres idees i el raonament i evidència que ens va portar a ell.

Gràcies a una brillant crítica (titulada “El meu nou llibre favorit en nutrició i salut”) en el popular bloc del naturòpata Chris Kresser, vam guanyar ràpidament centenars de lectors, molts d’ells amb problemes crònics de salut. Aviat ens estaven enviant notícies sobre les seves millores de salut.

Gradualment la paraula es va estendre. Sobre el següent any i mig, els lectors informaven que s’estaven recuperant d’un tou de malestars: obesitat, migranyes, reflux àcid, desordres del son, canvis d’humor, depressió, ansietat, trastorns de personalitat, hipotiroïdisme, acne, ulls secs, lesions cerebrals traumàtiques, síndrome de l’ovari poliquístic, amenorrea, infertilitat, al·lèrgies, restrenyiment, malalties de l’intestí, artritis, pressió sanguínia alta, síndrome de Raynaud i d’altres.

[Aquí intercala algunes historietes de gent que em saltaré ja que aporten poc i em roben molt de temps 🙂]  

Una estratègia per a una Salut Perfecte

Aquest llibre està dissenyat per a encaminar-te cap a una estratègia per tal d’assolir una salut perfecte a a base de cercar en l’ecosistema perfecte. El nostre objectiu és eliminar cada deficiència en nutrients, eliminar cada toxina provinent dels aliments i no menjar res en excés.

Aquesta és una estratègia altament efectiva per a sanar ja que la majoria de les malalties cròniques tenen diverses causes, cada una d’elles contribuint una miqueta a la malaltia, però causant gran mal en general quan s’acumulen. Només quan es posa solució a les diverses causes les malalties poden ser finalment curades.

La perfecció portada a dieta no només sana diverses malalties; també creiem que és la millor estratègia per a perdre pes de manera saludable, per a la salut atlètica i estar en forma, així com per a la longevitat.

Una teoria sobre les Malalties, la Salut i l’Envelliment

Nosaltres creiem que les malalties i una mala salut general venen causades majoritàriament per tres factors:

  • Deficiències en nutrients
  • Enverinament per toxines –la majoria d’elles toxines del menjar, i
  • Infeccions cròniques per bactèries, virus, fongs, protozous i cucs parasitaris. Aquestes infeccions són alimentades per un excés de nutrició i floreixen quan la resposta immune es veu afectada per deficiències nutricionals o una alteració dels ritmes circadiaris.

La majoria de les persones tenen una dieta deficitària en algun que altre nutrient, n’aporten un excés d’altres (sovint dels que alimenten els patògens), i a més és rica en toxines. Aquests errors dietètics causen mala salut.

Hipòcrates, llavors, estava en lo cert quan deia, “Deixa que el menjar sigui la teva medicina”. Donada la dieta correcta, el cos humà té fascinants poders recuperadors. Nosaltres creiem que la teràpia a nivell dietètic crearà una revolució en la medicina. La majoria de les malalties cròniques i degeneratives que afecten a la societat moderna no poden ser curades fins que la dieta es corregeixi. Molt del que la gent considera “envelliment” és, de fet, malaltia infecciosa empitjorada per una mala dieta. Per això quan la dieta és saludable, el sistema immunitari pot espontàniament vèncer diverses malalties, i els medicaments antibiòtics poden fer meravelles.

Sobre la ciència d’aquest llibre

Volem ajudar als nostres lectors a assolir una salut perfecte i mantenir-la durant el llarg de la vida. Volem donar esperança als malalts i pèrdua de pes als obesos. Volem persuadir als metges i científics, també, per a que la revolució mèdica arribi aviat.

Aquest és un llibre ric en ciència; mostrem el nostre raonament i evidència. Ha de ser així, per tal de persuadir als científics i als doctors. Els pacients de malalties cròniques són també, sovint, sofisticats escèptics, recelosos de “provar tot allò que puguin i aferrar-se al que funcioni”. Nosaltres som ambdós científics i anteriors pacients de malalties cròniques: sabem el tipus de llibre que ens podria haver persuadit a canviar els nostres mètodes. Hem intentat escriure aquest llibre.

La ciència és fascinant, i ens hem esforçat a fer que sigui entretinguda. Però també volem que el llibre sigui senzill de llegir i útil a aquelles persones que només vulguin saber “Què hauria de menjar?”.

En definitiva, hem intentat fer fàcil per al lector casual trobar guia pràctica. El llibre està organitzat en cinc parts que adrecen cinc problemàtiques: quins aliments menjar, quins aliments evitar, com estar ben nodrit a través dels aliments o suplements, i com portar un estil de vida saludable. Els capítols acaben amb consells prescriptius.

Ciència del PHD

Ciència de caire més esotèrica i adjunts interessants seran posats en una capça com aquesta. El lector casual pot voler saltar-se o donar una ullada ràpida a aquestes capces.

Els lectors poden trobar debat addicional al nostre lloc web, www.perfecthealthdiet.com.  Ens esforcem per respondre qualsevol pregunta que rebem allà.

Els nostres millors desitjos, lector. Tant de bo la nostra intuïció t’ajudi a assolir una Salut Perfecte!

La Perfect Health Diet en breu

La ‘Perfect Health Diet’ (Dieta per a la salut perfecte, d’ara en endavant PHD) és, per calories, una dieta baixa a moderada en carbohidrats (20 a 35 per cent), alta en greixos (50 a 65 per cent), moderada en proteïna (15 percent). Tanmateix, per pes, la dieta està basada en un 65 per cent en aliment vegetal i un 35 per cent en carn i olis.

HAS DE menjar:

  • Al voltant d’una lliura (453 grams aprox) al dia –o el que vindria a ser, quatre racions de la mida d’un puny- de “carbohidrats segurs”: arròs blanc, patates, boniatos, taro, carabassa i alguns altres. Afegeix una altra lliura de vegetals de tipus més dolç:  fruita, baies, remolatxa, pastanagues, i de l’estil – i tantes verdures baixes en calories com desitgis. Assegura’t d’incloure una mica d’algues, pels minerals. En total, podries menjar al voltant del quilo o quilo i mig (2 a 3 lliures aprox) de vegetals.
  • Com a mínim mitja lliura (275 gr) i segurament no més d’una (453 gr), de carns grasses, peix i marisc i ous. Un cop a la setmana, menja salmó o un altre peix d’aigua freda pels àcids grassos omega 3.
  • Menja de 2 a 4 cullerades soperes d’olis i greixos saludables per a cuinar al dia –lo suficient com per fer els teus àpats deliciosos però no greixosos. La mantega, la crema agra, sèu de boví, greix d’ànec, oli de coco, oli d’oliva, i cremes de fruits secs són els millors greixos. Utilitza espècies, incloent la sal. Utilitza sense temor àcids com el vinagre, suc de llima i de llimona.
  • Ajusta la quantitat de menjar per a que encaixi amb la teva fam, però procura mantenir la relació entre aquestes proporcions de menjar animal i vegetal. Ajusta les proporcions de greix, midons i proteïnes per tal de fer els teus àpats tant deliciosos com sigui possible.

NO HAS DE menjar:

  • Cereals i derivats (incloent el blat, avena, blat de moro però excloent l’arròs) o qualsevol producte fet a partir d’aquests aliments. Malgrat això, és possible menjar derivats de la farina d’arròs, midó de patata o de tapioca, sempre que no portin gluten.
  • Sucre, xarop de blat alt en fructosa, o productes que els continguin (refrescs i caramels).
  • Llegums o cacauets (tals com les faves de soja, mongetes,  pintes, etc).
  • Olis vegetals de llavors rics en omega-6 (tals com l’oli de soja, de blat de moro, de càrtam, cacahuet o canola).

EVITAR:

  • La llet, però MENJA productes derivats i fermentats: mantega, crema agra, gelat (Nota del T. ¿¡!?), formatge, iogurt.

FINALMENT:

  • Menja “aliments suplementaris” tals com el fetge de boví, marisc, ronyons, rovells d’ou, brous d’ossos, algues, tomàquets, i verdures fermentades per a obtenir micronutrients crucials. Suplementa altres nutrients segons faci falta, especialment el magnesi, iode i les vitamines C, D i K.
  • Practica dejú intermitent restringint els períodes de menjar en franges de vuit hores.
  • Fes exercici pel matí; exposa la teva pell a la llum del sol; evita llum clara i massa menjar durant la nit; i procura’t un bon descans per la nit.

El plat de menjar de la Perfect Health Diet

Per a aquells qui prefereixin les imatges gràfiques, hem creat el plat de menjar de la PHD que es pot veure en la pàgina d’entrada de cadascuna de les cinc parts d’aquest llibre, incloent la pàgina a continuació d’aquesta. El cos de la poma representa els components d’un àpat, el símbol del yin-yang representa un balanç de menjars animals i vegetals. Les fulles i la tija representen plaers que convindria consumir en moderació. A la ombra de la poma hi ha els menjars a evitar: cereals excepte l’arròs blanc; les llegums, els cacauets, i altres llegums denses en calories; el sucre i els aliments que en continguin, com els refrescos, i els olis vegetals de llavors.

?????????????????????????????????????

Translate »