11 regals de nadal o reis per a biohackers

Calçat conductor

… per a connectar-te de nou amb la terra

De què va això? En l’atletisme popular s’està posant molt de moda el tema del barefoot running o running minimalista, on s’abandona la tendència regnant imposada durant les últimes dècades d’usar calçat pesat i amb molta tecnologia per a suportar les demandes fisiològiques del córrer -que ens porten venent les marques comercials durant anys- a favor d’opcions més naturals. En principi, la idea és córrer descalç, però donat la impossibilitat d’això per a molts, el que s’està portant és calçat que permeti més sensació de llibertat i menys suport, el que se’n diu minimalista o de transició.

Per al corredor novell que s’hi vulgui enganxar, el que s’estila ara són sabatilles planes (amb poca diferència entre l’alçada del taló i la planta), flexibles i lleugeres. Però alguna gent s’ha passat a les ‘five-fingers‘, que venen a ser algo així com un guant, però per al peu, on el suport és mínim. I finalment, els que s’hi atreveixin, acaben tirant directament per córrer descalços. Cosa que fa anys només feien els pobres aspirants a l’èl·lit que volien participar en una cursa important per a fer-se un nom, ara la fa la classe mitjana per plaer.

Bé, el tema està en que això de córrer o caminar descalç pot tenir més a aportar-nos que simplement el fet de fer exercici de manera més natural. Sempre hem sentit a dir que caminar descalços és bo per a la circulació, i que caminar per la platja és un bon exercici, però… i si el motiu real no fos el que imaginem?

Hi ha una corrent que està guanyant molts adeptes, la del ‘grounding’ o ‘earthing’ que afirma que mantenir una connexió amb la terra ens protegeix d’un munt de malalties degeneratives del món modern (adivineu especialment de quina? de l’efecte de la EMF!!) ja que resulta que seria l’antioxidant natural més potent del que podem disposar.

Bé, tot i que sóc plenament conscient que sona a pseudo-ciència total, la veritat és que també penso que ‘cuando el río suena agua lleva‘ i que hi ha força recerca al voltant que apunta a que, efectivament, podria tenir implicacions importants a nivell de salut. Remarco lo de ‘podria’ ja que, la qualitat dels estudis no sembla determinant i, probablement, cal més recerca. Però molta gent reporta beneficis d’implementar aquestes idees. Fins hi tot hi ha instituts mèdics reals recomanant-ho, encara que els mecanismes exactes no es coneguin del tot.

És un tema del que se’n podria parlar molt, i un d’aquells que segueixo amb interès però sobre el qual no em pronunciaré ja que, la veritat, ni estic prou documentat ni he observat directament, per ara, que tingui un impacte tant gran com sembla. Però també he de dir -en defensa- que no hi he experimentat massa. A més, és d’aquelles coses en les que deu ser complicat notar un impacte directe, bastant susceptible a caure en efecte placebo.  Probablement més endavant aporti algun contingut al blog sobre el tema.

En tot cas. No sé vosaltres, però el relax que sento jo quan camino descalç per sobre l’herba mullada o per la platja és increïble, i la sensació de benestar també. És possible que, després de tot, robar alguns electrons al planeta pugui ser una bona idea!

Naturalment, surt una necessitat i surt també qui la pugui explotar. Algunes empreses s’han llençat a crear calçat que ens permeti mantenir el contacte amb la terra. Naturalment, el que portem habitualment dia a dia ens ailla, i no sembla massa viable caminar per la ciutat descalç. El que fan doncs, és buscar materials que condueixin total o parcialment, o col·loquen petites peces metàl·liques conductores en punts claus de la sola. Per a les dones sembla haver-hi més oferta, per a home és complicat. La majoria són estil sandàlies, lo qual ho fa poc pràctic a l’hivern, a menys que també penseu en implementar adaptació al fred.

La marca EarthRunners ven un model de sandàlia que afirma que també serveix per a córrer, pels minimalistes! I fan enviaments internacionals. La veritat, per la foto no acabo de veure-ho massa clar. Crec que jo de moment em quedo amb la Adiós, però per a caminar, si que m’agradaria fer-me amb unes!

Pàgines: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Translate »