11 regals de nadal o reis per a biohackers

Ulleres filtradores llum blava

… per a conciliar millor el son

Unes ulleres de sol ara que no és estiu? No, la idea d’aquestes ulleres no és anar a la platja sinó més bé al contrari: estan pensades per a usar-les a partir de la posta de sol, per a filtrar la llum blava artificial que ens arriba dels dispositius electrònics, tals com la televisió, la pantalla del PC o del mòbil.

Us preguntareu: “per a que voldria jo filtrar aquesta llum blava?” Com ja s’ha comentat per sobre en alguna entrada anterior (crec), hi ha força evidència científica que la llum artificial altera el cicle de la melatonina al cervell i pot trencar els patrons habituals del son, fent-nos una mica més difícil poder dormir aviat per la nit. Si gaudiu de bona salut i teniu un estil de vida bastant actiu durant el dia potser no experimentareu problemes amb el son, però és un fet constatat que cada cop més i més gent presenta problemes amb el descans. Els alts nivells d’estrès ens posen en un estat dopaminèrgic contant del qual es difícil fugir per a poder-se relaxar. Si a sobre bombardegem l’hipotàlem amb llum constantment, sembla plausible pensar que el nostre coco pugui no ser capaç de captar que ha arribat la nit i, per tant, la hora natural d’anar a dormir. Al cap i a la fi, hem evolucionat la societat MOLT ràpid, molt més que la capacitat de l’hipotàlem per a ser capaç de diferenciar la llum natural del dia de la artificial.

Si voleu una mica més d’evidència de que la llum artificial dificulta la conciliació del son, teniu aquí una notícia més detallada, i un bon grapat d’estudis sobre com afecta a diversos nivells (1,2,3,4,5,6,7…)

Idòniament, el que es recomanaria és que a partir de la posta de sol s’eviti usar dispositius electrònics i ambients molt iluminats, i que si es necessita llum, s’utilitzi de més natural, com per exemple espelmes. Una altra cosa que alguna gent fa és usar bombetes de llum vermella. Però com és comprensible que molts de nosaltres no podem prescindir així com així de la tecnologia avui dia, i que la nit és d’aquells moments que un pot aprofitar per posar-se ‘al dia’ (mai més ben dit! xD) doncs aquestes ulleres ens poden ajudar.

El model triat és aquest simplement perquè té molt bones opinions per internet. Imagino que hi haurà ulleres similars que a través dels vidres ataronjats filtrin correctament la llum blava, simplement no hi ha tanta informació al respecte. Els qui han provat aquest model en concret reporten que són molt efectives i que altres models només la filtren parcialment.

Jo sóc bastant del “si no lo veo no lo creo” i crec que és una d’aquelles coses amb la qual cadascú hauria d’experimentar i veure si li ajuden o no fan cap diferència. Si arribes molt petat a casa d’un dia intens de feina, segurament dormiràs bé facis el que facis. Però per a gent com jo que passem moltes hores sentats davant el PC, veiem molt poc el sol durant el dia i estem exposats a molta llum artificial durant la nit podria ser interessant intentar restaurar una mica més els nostres ritmes circadiaris tradicionals. En tot cas, són molt assequbles així que segurament no està de més provar-les i veure què tal. Si es dona el cas que em pilli unes ja us explicaré les conclusions 😉

A Amazon.com es poden trobar molt bé de preu (7€) i la botiga que les ven fa enviaments internacionals, per tant es poden tenir per un total d’uns 18€ aproximadament amb despeses d’enviament incloses. Lo ideal seria comprar-les a Amazon.es però he fet un parell de cerques i no m’ha tornat cap resultat.

Bonus: De mentrestant, potser voleu donar una ullada a aquest programa per al PC, anomenat f.lux. El que fa és canviar la temperatura de color del monitor automàticament quan es pon el sol i la restaura tant aviat com surt el dia següent. Se suposa que així s’adapta al tipus d’iluminació que ens convé en cada cas. No és tant efectiu com el bloqueig directe de la llum blava però podria ser una primera línia de defensa. Hi ha apps similars per als mòbils.

Pàgines: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Translate »